Musikerförbundet

Hjälper över 3 000 musiker och artister
Förmånligt bolån erbjuds
Medlemsförsäkringar ingår i månadsavgiften du betalar till förbundet
Musikerförbundet
Ett bra fackförbund för artister och musiker
Till förbundet
Omdöme och betygSammanfattningFörsäkringarVårt omdömeFAQ

Om Musikerförbundet

Svenska musikerförbundet är ett fackförbund som kämpar för professionella musikers och artisters intressen. Genom en facklig och politisk kamp beskrivs medlemmarnas upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor förbättras.
Läs mer på förbundets webbsida

Om Musikerförbundet

Skydd i arbetet
Prisvärdhet
Tillgänglighet
Inkomstförsäkring
A-kassa
Inkomstförsäkring som ingår

Ingen inkomstförsäkring erbjuds. Hitta ett passande fackförbund här.

Övriga förmåner

Juridiskt stöd Ja
Förhandlingshjälp
Förhandlingshjälp

Ansvarsförsäkring
Olycksfallsförsäkring
Grupplivförsäkring
Hyra fjällstuga
Passertillstånd till Norge och Åland
Stipendier och fonder
Medlemstidning
Erbjuder ej någon form av inkomstförsäkrin

Vilka är Musikerförbundet?

Vill du veta någonting mer?
Ta dig till fackförbundets webbsida

Svenska musikerförbundet är ett fackförbund som kämpar för professionella musikers och artisters intressen. Genom en facklig och politisk kamp beskrivs medlemmarnas upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor förbättras. 

En viktig ståndpunkt är att de upphovsmän som är medlemmar i förbundet ska få en skälig ersättning för det värde de skapat i samhället. Förbundet grundades 1907 och ingår i LO. Förbundets viktigaste frågor beskrivs vara att bedriva kulturpolitiskt arbete både lokalt och centralt tillsammans med de samarbetsorgan de samarbetar med. 

Arbetsmiljön ska bevakas och förbättras på alla landets scener så att inga artister riskerar få men av bland annat tinnitus pga. bristfälligt korrigerad utrustning. De gage-nivåer som artister erbjuds ska även de övervakas för att de ska vara rättvisa gentemot artisten. Ett annat viktigt mål förbundet arbetar utefter är att skräddarsydda försäkringar och juridiskt stöd ska kunna erbjudas till samtliga medlemmar.

Som medlem ingår många förmåner

Som medlem får du ta del av kostnadsfri medlemsservice i form av juridisk rådgivning och hjälp vid kontrakt- och avtalsskrivning. 

Den juridiska hjälpen sträcker sig även till att hjälpa dig vid eventuella tvistemål mellan dig och din eventuella arbetsgivare. En medlemstidning, “musikern” ges även ut till betalande medlemmar. 

Du kan nå medlemsservice direkt via telefon helgfria vardagar under kontorstid för att få personliga svar på just dina frågor. De försäkringar som ingår i medlemskapet är bland annat en ansvarsförsäkring och en begränsad olycksförsäkring. 

Försäkringstillval såsom bland annat instrumentförsäkring finns även att tillgå för en mindre månatlig kostnad. För att få mer information om detta fackförbund – läs gärna vår recension eller klicka på den logotyp som finns att tillgå längst upp till vänster på denna sida för att bli vidarebefordrad till förbundets webbplats.

Medlemsantal: 2 800+

Kostnad för medlemskap: 0 – 340 kr/mån

A-kassa: Handels a-kassa

Tillhör centralorganisationen: LO

Typ av medlemskap: Yrkesverksam, egenföretagare och student

Kontaktinformation

 Musikerförbundet

Alströmergatan 23

112 47 Stockholm

 info@musikerforbundet.se

 08-617 44 00

 Facebook

 http://www.musikerforbundet.se/

Musikerförbundet A-kassa

Musikerförbundet, som i sin tur är en del av LO, har inget eget a-kasseförbund utan hänvisar dess medlemmar till Handels A-kassa. 

Månadsavgiften för att bli medlem i Handels a-kassa är för närvarande 132 kronor. Enklast beskrivs det vara att betala med autogiro och du kan enkelt anmäla medgivande för autogiro direkt på a-kasseförbundets webbplats.

Villkor för a-kassa
 • Handels a-kassa
 • Månadskostnad 145 kr
Läs mer om  a-kassan

Musikerförbundet Inkomstförsäkring

Musikerförbundet erbjuder ingen form av inkomstförsäkring vilket innebär att inga inkomster kan försäkras som överstiger a-kassans ersättningstak.

Medlemsförsäkringar

En olycksfallsförsäkring och en ansvarsförsäkring ingår utan extra kostnad och betalas via den ordinarie medlemsavgiften. Seniormedlemmar erbjuds även en seniorförsäkring som tillval. Även ungdomsmedlemmarna har rätt till en olycksfallsförsäkring som gäller till och från spelningar (inkl. repetitionstillfällen). 

Samtliga medlemmar har även rätt att teckna en förmånlig hemförsäkring tillsammans med samarbetspartnern Folksam. De försäkringar som erbjuds är så kallad medlemsförsäkringar som i sin tur förhandlats fram av facket och centralorganisationen. Detta är en anledning till att de är så förmånligt prissatta.

Exempel på medlemsförsäkringar
 • Grupplivförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Ansvarsförsäkring
 • Livförsäkring (ingår i 3 månader)
 • Diagnosförsäkring (ingår i 3 månader)
 • Olycksfallsförsäkring tillägg (ingår i 3 månader)
 • Instrumentförsäkring (tillägg)
 • Företagsförsäkring (tillägg)
 • Hemförsäkring (tillägg)
 • Barnförsäkring (tillägg)
 • Olycksfallsförsäkring för medförsäkrad (tillägg)
 • Seniorförsäkringar (tillägg)

Medlemsförmåner

Som medlem i förbundet har du rätt till ett stort antal förmånliga erbjudanden. Dessa inkluderar rabatt på musikinstrument och studiotid samt bensinersättning vid yrkesrelaterade resor. Förbundet erbjuder även dess medlemmar förmånligt prissatta resor till bland annat Italien samt till förbundets fjällstuga i Stöten. 

En annan väldigt bra förmån är möjligheten att teckna bolån tillsammans med samarbetande banker. Som medlem får du även tillgång till “Musikerkortet” vilket i sin tur kan uppgraderas för att även fungera som betal- och kreditkort. Räntesatsen på kreditkortet kan dock räknas som något hög (13,4% effektiv ränta). 

Om du önskar låna en större summa pengar gör du förmodligen rätt i att ta ett medlemslån istället. Medlemskortet ger även rabatt på bland annat glasögon och linser, teaterbesök samt upplevelsepaket, för att nämna ett axplock av de cirka trettiotal erbjudanden som erbjuds totalt.

Fackligt anordnade kurser erbjuds även samtliga medlemmar (helt kostnadsfria). Förbundet hjälper även dess medlemmar med att söka både stipendier och kulturstöd. Ansökningarna till dessa mailas till representanter för förbundet för vidare behandling.

Medlemstidningen “Musikern” finns även att tillgå för samtliga medlemmar. Denna tidning tar upp bland annat fackliga intressefrågor samt frågor som rör branschen i stort.

Exempel på medlemsförmåner
 • Bolån
 • Medlemslån
 • Rabatterad hemelektronik
 • Rabatterade musikinstrument
 • Rabatterade resor och hotellnätter
 • Medlemstidningen “Musikern”
 • Rabatt på familjejuridiska tjänster
 • Möjlighet att delta på kurser och seminarier
 • Hjälp att söka kulturstöd
 • Medlemskortet “Musikerkortet”
 • Kreditkort utan årsavgift

Stöd inom- och utanför yrkeslivet

Många olika stöd och hjälpinsatser erbjuds till dess medlemmar. Bland annat finns en skatt- och deklarationsguide att tillgå på deras hemsida. 

Den ger råd om bland annat vad musiker kan dra av för poster på sin deklaration, vilket vi misstänker det kan vara svårt för gemene musiker att hålla reda på själv. Om skatteverket nekar avdrag du har rätt till hjälper förbundet även till att överklaga dessa beslut för att få de omprövade. 

Den juridiska hjälp som finns att tillgå är omfattande och inkluderar bland annat upphovsrättsliga frågor. Förbundet verkar även för att upphovsrätten ska stärkas – vilket dess medlemmar borde ha extra mycket nytta av. 

Medlemskapet inkluderar även rätten till avtalsgranskningar av bland annat spelningskontrakt. Då många musiker är egna företagare bör det även ses som positivt att denna yrkesgrupp inkluderas. Företagsmedlemmarna har samma rättigheter och skyldigheter som övriga medlemskategorier.

Förmåner som ingår
 • Pensionsrådgivning
 • Karriärtjänster
 • Juridiskt skydd i arbetslivet
 • Personlig rådgivning
 • Kompetensutveckling och utbildningar
 • Lönesöktjänst
 • Avtalsgranskning
 • Hjälp vid upphovsrättsliga tvister
 • Deklarationstips
Läs mer om förmånerna

Tillgänglighet och bredd

Förbundets kansli och dess representanter finns tillgängliga 4 timmar om dagen, 4 dagar i veckan (måndag till torsdag) och kan kontaktas både via telefon och mail. Lite magra öppettider anser vi. 

Förbundet finns även representerat på både Facebook och Twitter. Förbundet bör betraktas som brett då både pensionärer, yrkesverksamma, egenföretagare och elever inkluderas som medlemmar.

Yrkesgrupper som inkluderas
 • Yrkesverksamma inkluderas
 • Egenföretagare inkluderas
 • Pensionärer inkluderas (rabatterat medlemskap)
 • Studenter inkluderas  (rabatterat medlemskap)
Nåbarhet
 • Snabba svar ges och öppettiderna är generösa
 • God lokal och central närvaro
Vill du veta någonting mer?
Ta dig till fackförbundets webbsida

Slutgiltigt omdöme och motivering

Den a-kassa som finns att tillgå har en rimligt satt avgiftsnivå. Dock tycker vi det är lite tråkigt att ingen inkomstförsäkring erbjuds. Detta då musiker ofta har tillfälliga jobb och nog hade uppskattat en att en inkomstförsäkring erbjöds. 

De medlemsförmåner och försäkringar som erbjuds tycker vi är väl genomtänkta och förmånligt prissatta. Det är extra kul att även elever inkluderas av olycksfallsförsäkringen då deras instrument ofta är dyra och inkomsterna är knapra vid studier. 

Stödet i yrkeslivet räknar vi som väldigt gott. Vi märker tydligt att de har nischat sig väldigt väl för att deras medlemmar ska kunna få ta del av bra stöd- och hjälpinsatser. Tillgängligheten är relativt god och många yrkesgrupper inkluderas – vilket bör ses som positivt. 

Med detta sagt väljer vi att ge förbundet ett relativt gott, slutgiltigt omdöme.

Vanliga frågor

There are no reviews yet. Be the first one to write one.

Skriv en recension

Om författaren

Markus Fransson
Det är jag, Markus Fransson, som ansvarar för innehållet på denna webbsida. Jag har varit involverad inom fackrörelsen under min tid som industrianställd, och numera är jag egenföretagare. Men fortfarande intresserad av fackliga frågor.
SENAST UPPDATERAD: 2022-04-12