SULF

Hjälper över 21 000 universitetslärare och forskare
Erbjuder bolån och medlemslån
Gott stöd inom- och utanför yrkeslivet
SULF
Ett bra fackförbund för universitetslärare och forskare.
Till förbundet
Omdöme och betygSammanfattningFörsäkringarVårt omdömeFAQ

Om SULF

Sveriges universitetslärare och forskare, även kallade SULF, är ett partipolitiskt oberoende förbund som tar tillvara på universitetslärares och forskares intressen. Förbundet har över 20 500 medlemmar och beskriver sig som det enda förbundet som enbart lägger kraft på högskolan.
Läs mer på förbundets webbsida

Om SULF

Skydd i arbetet
Prisvärdhet
Tillgänglighet
Inkomstförsäkring
A-kassa
Inkomstförsäkring som ingår

Högsta lön att försäkra 80 000 kr
Högsta ersättningsperiod 150 dagar
Kostnad 260 kr/mån

Inkomstförsäkring: Tillägg

Högsta lön att försäkra N/A
Högsta ersättningsperiod 300 dagar
Kostnad Från 33 till 218 kr/mån

Övriga förmåner

Juridiskt stöd Ja
Möjlighet till medlemslån Ja
Medlemssupport Ja, via telefon, e-post och sociala medier

Sjukkapitalförsäkring
Livförsäkring
Olycksfallsförsäkring
Sjukvårdsförsäkring
Lönestatistik
Medlemsrabatter
Karriärcoachning för arbetslösa
Något dyr månadskostnad

Vilka är SULF?

Vill du veta någonting mer?
Ta dig till fackförbundets webbsida

Sveriges universitetslärare och forskare, även kallade SULF, är ett partipolitiskt oberoende förbund som tar tillvara på universitetslärares och forskares intressen. Förbundet har över 20 500 medlemmar och beskriver sig som det enda förbundet som enbart lägger kraft på högskolan. 

En väldigt bra utformad inkomstförsäkring ingår även i medlemskapet. Denna inkomstförsäkring är anpassad utefter de utmaningar som ställs på de som arbetar akademiskt vid högskolor och med forskning. 

Förmånliga tilläggsförsäkringar finns även att teckna för dig som medlem. Liv-, olycksfall- och sjukförsäkring är några av dessa merförsäkringar som kan tecknas. Du får som medlem även ta del av förmånliga bolån och medlemslån tack vare ditt medlemskap i detta förbund.

Om du skulle ha några frågor gällande ditt yrkesliv och allt som hör därtill finns en telefonjour tillgänglig. 

Du kan även maila in frågor för att snabbt kunna få svar gällande just ditt spörsmål. Facktidningen “Universitetsläraren” ingår även i medlemsavgiften. Om du känner att du behöver lite extra koll på lönestatistiken inför till exempel löneförhandlingar erbjuds även denna tjänst för medlemmar i detta förbund. Som medlem i SULF avnjuter du inte bara personliga fördelar. 

Som kollektiv växer även förbundet starkare med hjälp av fler medlemmar – och kan därmed påverka än mer gällande just dina yrkesmässiga intressen. För att få mer information angående detta förbund – klicka då på den länk som medges på denna sida.

Medlemsantal: 20 000+

Kostnad för medlemskap: 65-240 kr/mån

A-kassa: Akademikernas a-kassa

Tillhör centralorganisationen: SACO

Typ av medlemskap: Yrkesverksam, student, doktorand och pensionär

Hemsida: https://sulf.se/

Kontaktinformation

 Sveriges universitetslärare och forskare

Ferkens gränd 4

111 30  Stockholm

 kansli@sulf.se

 08-505 836 0

 Facebook

  www.sulf.se

A-kassa

Sveriges universitetslärarförbund, eller SULF, driver ingen egen a-kasseverksamhet utan hänvisar dess medlemmar att ingå avtal med Akademikernas a-kassa, AEA. Månadsavgiften är för närvarande 100 kronor – vilket bör betraktas som överkomligt jämfört med andra, likvärdiga förbund.

Villkor för a-kassa
 • Akademikernas a-kassa
 • Månadskostnad 130 kr
Läs mer om  a-kassan

Inkomstförsäkring

SULF erbjuder två typer av inkomstförsäkringar. En av dessa är helt kostnadsfri och ingår i medlemskapet. 

Den andra typen är en tilläggsförsäkring som förbättrar basförsäkringens villkor gentemot en smärre månatlig kostnad. Grundförsäkringen försäkrar inkomster upp till 80 000 kronor och betalas maximalt ut i sammanlagt 150 dagar. 

Den lite mer omfattande tilläggsförsäkringen förlänger antalet utbetalningsdagar till sammanlagt 300. Den avgiftsbelagda inkomstförsäkringens kostnad är inkomstbaserad och erbjuds från 33 kronor och uppåt.

Inkomstförsäkring (ingår)
 • Skyddar månadsinkomster upp till 80 000 kronor
 • Utbetalningstiden är 150 dagar
 • 260 kr / mån
 • Kvalifikationstiden är 12 månader
Läs mer om inkomstförsäkringen
Inkomstförsäkring (tillägg)
 • Skyddar månadsinkomster upp till: Individuellt
 • Betalar ut inkomstersättning i upp till 300 dagar
 • Kostar 33 - 218 kronor per månad

Medlemsförsäkringar

Förbundet erbjuder en stor mängd försäkringserbjudanden till dig som medlem. Bland annat ingår ett startpaket innehållandes fyra typer av försäkringar; sjukkapitalförsäkring, livförsäkring, olycksfallsförsäkring samt sjukvårdsförsäkring. 

Dessa försäkringar ingår utan extra kostnad i tre månader och kan efter detta enkelt sägas upp genom att du väljer att inte förlänga avtalen. Om du väljer att behålla de automatiskt tecknade försäkringserbjudandena får du upp till efter dessa tre månader betala en mindre månatlig avgift. 

Om du önskar förbättra ditt skydd ytterligare kan flertalet former av tilläggsförsäkringar väljas till (se nedan). Dessa försäkringar är extra förmånliga då de förhandlats fram av SULF själva. För att kunna teckna tilläggsförsäkringar behöver dock en hälsodeklaration skickas in vilket enklast görs via den digitala tjänsten Bank-ID

Exempel på medlemsförsäkringar
 • Barnförsäkring (tillägg)
 • Livförsäkring (ingår i 3 månader)
 • Sjukförsäkring (ingår i 3 månader)
 • Diagnosförsäkring (ingår i 3 månader)
 • Olycksfallsförsäkring (ingår i 3 månader)
 • Sjukvårdsförsäkring (ingår i 3 månader)
 • Hemförsäkring (tillägg)
 • Bilförsäkring (tillägg)

Medlemsförmåner

En populär förmån består av möjligheten att teckna medlems- och bolån till extra bra räntesatser. Andra typer av förmåner ingår även de såsom exempelvis rabatterade prenumerationer på tidningar, stöd vid utlandsvistelser (tex. vid arbete utomlands) samt gästmedlemskap i SULF:s internationella systerförbund.

Förbundet arrangerar även ett större antal seminarier och utbildningstillfällen som samtliga medlemmar är välkomna att delta på. 

I medlemskapet ingår även facktidningen “Universitetsläraren” som bland annat tar upp politiska intressefrågor samt granskar högskolebranschen i stort. Tidskriften finns även att tillgå i digital form på webben. Med verktyget SACO lönesök får du även tillgång till relevant lönestatistik inom branschen. Förbundet sammanställer även varje år lönestatistik vad gäller högskoleyrken och gör denna information tillgänglig för samtliga medlemmar.

Exempel på medlemsförmåner
 • Bolån
 • Medlemslån
 • Rabatterade tidningsprenumerationer
 • Gästmedlemskap i systerförbund
 • Medlemstidningen “Universitetsläraren”
 • Rabatt på familjejuridiska tjänster
 • Möjlighet att delta på kurser och seminarier

Stöd inom- och utanför yrkeslivet

Förbundet ger även samtliga medlemmar ett omfattande skydd i deras respektive yrkesliv. Förutom den centrala medlemsjouren ingår även gott lokalt stöd. Detta via de så kallade SACO-S företrädare som finns att tillgå vid flertalet universitet och högskolor. Förbundet kan även nås via något av de lokala SULF-föreningarna som finns att tillgå vid flertalet lärosäten. 

Den centrala organisationen bör i första hand kontaktas vid fackspecifika frågor som exempelvis rör medlemskap, avgifter samt frågor om medlemstidningen etcetera. De lokala förbunden och SACO-S företrädarnas specialistområden ligger närmare medlemmarnas yrkesroller. De svarar bland annat på frågor som berör anställningsvillkor, lönenivåer, arbetstider samt arbetsmiljö. 

Förbundet har även en långtgående vision som bland annat behandlar vikten av främjandet av forskning, sökandet efter ny kunskap samt vikten av att högskole- och universitetspersonalen får utvecklas i sina respektive yrkesroller. Förbundet slår även vakt om att dess medlemmar ska kunna få fortsätta vara en kritisk kraft i samhället som verkar för demokrati och yttrandefrihet.

Förmåner som ingår
 • Pensionsrådgivning
 • Karriärtjänster
 • Juridiskt skydd i arbetslivet
 • Personlig rådgivning
 • Kompetensutveckling och utbildningar
 • Lönesöktjänst
Läs mer om förmånerna

Tillgänglighet och bredd

Förbundets totala tillgänglighet bör räknas som god då hjälp- och stödinsatser finns att tillgå via S-ombud, lokala föreningar och huvudkansliet i Stockholm. Kansliet finns att tillgå samtliga helgfria vardagar under kontorstid. 

Detta via både telefon, mail och mailformulär. Via en smidig rullist i mailformuläret når du enkelt den person eller den avdelning du önskar nå. Förbundet bör räknas som brett då universitetslärare, professorer, doktorander, pensionärer, samt adjunkter inkluderas som medlemmar.

Yrkesgrupper som inkluderas
 • Yrkesverksamma inkluderas
 • Professorer inkluderas
 • Pensionärer inkluderas (rabatterat medlemskap)
 • Studenter inkluderas
Nåbarhet
 • Snabba svar ges och öppettiderna är generösa
 • God lokal och central närvaro
Vill du veta någonting mer?
Ta dig till fackförbundets webbsida

Slutgiltigt omdöme och motivering

Förbundet erbjuder en välutrustad bas-inkomstförsäkring med möjligheten att förbättra förmånerna ytterligare genom att teckna en tilläggsförsäkring. A-kasseavgiften är låg och bidrar tillsammans med inkomstförsäkringarna med ett bra inkomstskydd vid ofrivillig arbetslöshet. 

De försäkringar och förmåner som erbjuds är även de väl genomtänkta och förmånligt utformade. Stödet i yrkeslivet är även de gott och vi märker tydlig att de nischat sitt tjänsteerbjudande väl gentemot sin medlemsbas. 

Även tillgängligheten är god och många yrkeskategorier inom högskoleväsendet inkluderas som medlemmar. Sammantaget är vi väldigt nöjda med förbundets tjänsteerbjudande.

Vanliga frågor

Har SULF någon a-kassa?
SULF har ingen egen a-kassa, men som medlem i SULF blir du rekommenderad att gå med i Akademikernas a-kassa där du således kan skydda dig mot inkomstbortfall. Värt att tänka på är också att du måste vara med i a-kassan för att kunna ta del av SULF:s inkomstförsäkring.
Erbjuder SULF någon lönestatistik?
Ja, SULF erbjuder lönestatistik via Saco Lönesök. Via den tjänsten kan du bland annat se vilka löner som brukar gälla för personer som arbetar inom din nisch och har ungefär samma ansvarsområden som du har. Lönestatistik är ovärderligt inför löneförhandlingar.
Erbjuder SULF någon inkomstförsäkring?
Ja, SULF erbjuder en inkomstförsäkring som skyddar löner som ligger på upp till 80 000 kr per månad. Deras inkomstförsäkring kompletterar a-kassans skydd i upp till 150 dagar, och du kan även välja att utöka skyddet till 300 dagar genom att teckna en tilläggsförsäkring.

There are no reviews yet. Be the first one to write one.

Skriv en recension

Om författaren

Markus Fransson
Det är jag, Markus Fransson, som ansvarar för innehållet på denna webbsida. Jag har varit involverad inom fackrörelsen under min tid som industrianställd, och numera är jag egenföretagare. Men fortfarande intresserad av fackliga frågor.
SENAST UPPDATERAD: 2022-04-05