Unionen

Hjälper över 640 000 tjänstemän, studenter och egenföretagare
Mycket väl utformad inkomstförsäkring
Försäkrad inkoms upp till 60 000 kr
Unionen
Ett bra fackförbund för tjänstemän, studenter och egenföretagare.
Till förbundet
Omdöme och betygSammanfattningFörsäkringarVårt omdömeFAQ

Om Unionen

Unionen är Sveriges största fackförbund och har vid skrivande stund över 640 000. medlemmar. Förutom tjänstemän verkande i den privata sektorn kan även egenföretagare samt studenter teckna avtal med förbundet. Fackförbundet är helt medlemsstyrt och uppbyggd på representativ demokrati. Unionens vision är att vara en drivkraft som skapar framgång, trygghet samt arbetsglädje. För att denna vision ska kunna uppnås beskrivs tre ämnesområden som extra viktiga. Dessa är kompetensutveckling, fler och bättre jobb samt balans i arbetslivet.
Läs mer på förbundets webbsida

Om Unionen

Skydd i arbetet
Prisvärdhet
Tillgänglighet
Inkomstförsäkring
A-kassa
Inkomstförsäkring som ingår
 • Högsta lön att försäkra 60 000 kr
 • Högsta ersättningsperiod 150 dagar
 • Kostnad Inkluderas i medlemskapet
Inkomstförsäkring: Medium
 • Högsta lön att försäkra 60 000 kr
 • Högsta ersättningsperiod 200 dagar
 • Kostnad 50 kr/mån
 • Kvalifikationstid 12 månader
Inkomstförsäkring: Tillägg
 • Högsta lön att försäkra 150 000 kr
 • Högsta ersättningsperiod 200 dagar
 • Kostnad 100 kr/mån
 • Kvalifikationstid 12 månader
Livförsäkring, arbetslös (ingår)
Barnförsäkring (tillägg)
Sjukförsäkring (tillägg)
Olycksfallsförsäkring (tillägg)
Hemförsäkring (tillägg)
Villaförsäkring (tillägg)
Bilförsäkring (tillägg)
Försäkringspaket avsedda studenter (tillägg)
Försäkringspaket avsedda egenföretagare (tillägg)

Vilka är Unionen?

Vill du veta någonting mer?
Ta dig till fackförbundets webbsida

Unionen är Sveriges största fackförbund och har vid skrivande stund över 640 000. medlemmar. Förutom tjänstemän verkande i den privata sektorn kan även egenföretagare samt studenter teckna avtal med förbundet. 

Fackförbundet är helt medlemsstyrt och uppbyggd på representativ demokrati. Unionens vision är att vara en drivkraft som skapar framgång, trygghet samt arbetsglädje. För att denna vision ska kunna uppnås beskrivs tre ämnesområden som extra viktiga. Dessa är kompetensutveckling, fler och bättre jobb samt balans i arbetslivet.

Många medlemsförmåner ingår

Som medlem i Unionen får du flertalet fördelar. Fackförbundet svarar gladeligen på samtliga frågor gällande arbetsvillkor och hjälper även till vid förhandlingar med din arbetsgivare. En inkomstförsäkring ingår även som innebär att du får ut 80% av din lön vid ofrivillig arbetslöshet. 

Du erbjuds även teckna förmånliga medlemsförsäkringar, detta är förstås frivilligt och erbjuds som en fristående tjänst. Bilförsäkring, person- och hemförsäkring är tre exempel på försäkringsavtal som kan tecknas som medlem i förbundet. Fackförbundet hjälper dig även förhandla fram rätt lön tack vare att de ger både råd och stöd inför förhandlingar. 

Om du känner att du vill utvecklas ytterligare betalar förbundet regelbundet ut ekonomiskt stöd till förvärvsarbetande som vill studera. Unionen anordnar även egna utbildningstillfällen i form av kurser och seminarier med mera. Om du blir medlem i fackförbundet erbjuds du även chansen att påverka – detta som förtroendevald. 

Som förtroendevald har du chansen att ta extra ansvar för ditt eget och dina kollegors välmående. Du erbjuds bland annat skapa enkäter för att mäta vad medlemmarna tycker om förbundet. Unionen anordnar även specialinsatta kurser som enbart finns att tillgå för förtroendevalda.

Det yrkesmässiga stödet är enormt

Fackförbundet erbjuder även juridiskt stöd om via hemsidan eller via telefon respektive mail. Om en förhandling med din arbetsgivare skulle misslyckas erbjuder Unionen vid flertalet tillfällen även rättshjälp till sina medlemmar.

 Många tilläggstjänster, förutom försäkringstjänsterna, finns att tillgå. CV-granskning, talteknik, arbetsjuridik och lönekartläggning kan nämnas som ett mindre axplock av det totala tjänsteutbudet.

 Fördelaktiga medlemslån finns även att tillgå för dig som medlem. Du kan enkelt via hemsidan söka på relevanta och tidsaktuella marknadslöner. Under samma flik finns även rekommenderade ingångslöner listade. 

Med denna kunskap i bakhuvudet kan du enklare förhandla fram en rättvis lön tillsammans med din arbetsgivare. Om inte du och arbetsgivaren kommer överens hjälper såklart Unionen till – både inför förhandlingen, vid förhandlingen samt efter förhandlingen.

Förbundet representerar samtliga yrkeskategorier

Många yrkeskategorier finns representerade av unionen. Ett axplock av dessa är IT-medarbetare, inköpare, apotekare och assistenter. Med tanke på den ringa månadskostnad du betalar får du väldigt mycket hjälp och stöd för din erlagda medlemsavgift. 

Om du skulle vara ej fackansluten eller medlem av ett annat fack bör Unionen ses som ett bra alternativ för att du ska kunna utvecklas på din arbetsplats och känna en ökad trygghet gällande dina arbetsuppgifter. 

Förbundet är för närvarande cirka 600 000. medlemmar starka. Med ytterligare medlemstillskott ökar deras förhandlingsstyrka vilket gagnar dig som medlem. Vi ser gärna att du överväger att bli medlem i Unionen. 

Om detta fackförbund verkar rätt för dig – klicka då på någon av de länkar som finns att tillgå på denna sida.

Unionen A-kassa

Unionen erbjuder sina medlemmar en egen a-kasselösning benämnd “Unionens a-kassa”. Medlemsavgiften är vid skrivande stund 112 kronor som betalas månatligen. Medlemsavgiften är alltid fast och förändras inte – oavsett vilken inkomst du har. 

På a-kasseförbundets webbsida finns alla relevanta dokument som har med din ersättning samt medlemskapet i a-kasseförbundet att göra. För att anmäla dig som arbetslös och därmed få del av ersättning från Unionens a-kasseförbund ombeds du logga in på “mina sidor” på webbsidan för att verkställa din anmälan.

För att bli medlem i Unionens a-kassa på det enklaste sättet kan du med fördel fylla i ett digitalt formulär och signera detta med hjälp av ditt Bank-ID.

Villkor för a-kassa
 • Unionens a-kassa
 • Medlemsavgift: 112 kronor
Läs mer om  a-kassan

Unionen Inkomstförsäkring

Unionen erbjuder tre typer av inkomstförsäkringar. Vi börjar med att beskriva basförsäkringen som ingår i den medlemsavgift du betalar till förbundet. Denna basförsäkring skyddar inkomster upp till 60 000 kronor i upp till 150 dagar vid ofrivillig arbetslöshet. 

Basförsäkringen kan bland annat kompletteras med en tilläggsförsäkring som höjer den skyddade lönenivån till sammanlagt 150 000 kronor och antalet utbetalningsdagar till sammanlagt 200. 

Avgiften för denna tilläggsförsäkring är 100 kronor per månad. Om du däremot enbart vill förlänga antalet utbetalningsdagar utan att höja inkomsttaket kommer du lite billigare undan. Du kan välja att låta inkomsttaket vara kvar på 60 000 kronor och enbart förlänga antalet utbetalningsdagar till sammanlagt 200 till en kostnad av 50 kronor per månad.

För att kunna ta del av de inkomstförsäkringar som listas ovan ska du ha varit medlem i förbundet samt dess a-kassa i över 12 månader samt uppfyllt vissa arbetskrav. Dessa arbetskrav innebär att du under varje månad ska ha arbetat minst 80 timmar.

Inkomstförsäkring: Bas
 • Skyddar månadsinkomster upp till 60 000 kronor
 • Betalar ut inkomstersättning i upp till 150 dagar
 • Ingår i månadsavgiften
Läs mer om inkomstförsäkringen
Inkomstförsäkring: Medium
 • Skyddar månadsinkomster upp till 60 000 kronor
 • Betalar ut inkomstersättning i upp till 200 dagar
 • 50 kr/månad
 • Kvalifikationstid: 12 månader
Inkomstförsäkring: Tillägg
 • Skyddar månadsinkomster upp till 150 000 kronor
 • Betalar ut inkomstersättning i upp till 200 dagar
 • 100 kronor/månad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Medlemsförsäkringar

Förutom den inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet har samtliga egenföretagare och yrkesverksamma rätt till en kostnadsfri livförsäkring vid arbetslöshet. Unionen har även förhandlat fram frivilliga medlemsförsäkringar med bra villkor till samtliga medlemmar.

Förbundet kan tack vare sina över 640 000 medlemmar nå väldigt bra överenskommelser med samarbetande försäkringsbolag. Ett axplock av de försäkringar som finns att tillgå listas nedan.

Exempel på medlemsförsäkringar
 • Livförsäkring, arbetslös (ingår)
 • Barnförsäkring (tillägg)
 • Sjukförsäkring (tillägg)
 • Olycksfallsförsäkring (tillägg)
 • Hemförsäkring (tillägg)
 • Villaförsäkring (tillägg)
 • Bilförsäkring (tillägg)
 • Försäkringspaket avsedda egenföretagare (tillägg)
 • Försäkringspaket avsedda studenter (tillägg)
 • Familjeskyddsförsäkring (tillägg)

Unionen Medlemsförmåner

Unionen är ett av de förbund som erbjuder absolut bäst förmåner till dess medlemmar. Du kan bland annat ta del av de medlems- och bolån som förbundet erbjuder tillsammans med samarbetande banker.
Förbundet erbjuder vid skrivande stund även förmånligt utformade låneskydd som kan tecknas som tillägg till de låneformer som finns att tillgå. Låneskyddet är för övrigt helt frivilligt. Unionen erbjuder även stödlån om din arbetsgivare skulle gå i konkurs och den statliga lönegarantin skulle bli försenad.
Du har som medlem även rätt att ta del av rabatterade vardagsjuridiska tjänster som exempelvis utformandet av privatjuridiska avtal. Chefsmedlemmar har även rätt att ta del av kostnadsfri finansiell rådgivning tillsammans med en samarbetande bank. Studentmedlemmar kan även ansöka om stipendier som regelbundet delas ut av förbundet.

En typ av stipendium ersätter utlägg för bland annat kurslitteratur, kåravgifter och studierelaterat arbetsmaterial som exempelvis miniräknare. Ersättningen betalas ut i efterskott. Kom även ihåg att spara alla kvitton för att kunna bevisa dina utlägg. Studenter kan även ansöka om uppsatsstipendium som delas ut till särskilt välskrivna examensuppsatser på universitetsnivå.

Andra förmåner som ingår i medlemskapet är rabatterade tidningsprenumerationer, böcker samt hemlarm. Du har även rätt att ta del av rabatterade spa- och fjällresor samt kryssningar. Rabatterade hotellnätter och förmånligt prissatt boende i Italien erbjuds även samtliga medlemmar.
Förbundet erbjuder även flertalet utbildningsmöjligheter anpassade för yrkesverksamma, egenföretagare och chefer tillsammans med externa samarbetspartners. Utbildningarna kan ske både online och via fysiska träffar och behandlar bland annat ledarskap och projektledning.
Förbundet ger även ut en medlemstidning benämnd “Kollega”. Tidskriften utkommer 8 åtta gånger per år i sin fysiska form och dess digitala utgåva finns att beskåda på förbundets webbsida. Tidningens innehåll inkluderar bland annat tips inför löne- och utvecklingssamtal. Samma tidning publicerar även nyheter och artiklar som är av intresse för fackets medlemmar.

Exempel på medlemsförmåner
 • Bolån (låneskydd som tillval)
 • Medlemslån (låneskydd som tillval)
 • Stödlån (om arbetsgivare ej förmår betala ut lön)
 • Studiestöd till studentmedlemmar (3250 kr/termin)
 • Stipendier
 • Medlemstidningen “Kollega”
 • Rabatt på familjejuridiska tjänster
 • Rabatterade spa- och fjällresor
 • Förmånligt prissatt boende i Italien
 • Rabatterade kryssningar och båtturer
 • Oberoende försäkringsrådgivning
 • Utbildningar anpassade för studenter
 • Utbildningar anpassade för egenföretagare
 • Utbildningar anpassade för yrkesverksamma
 • Utbildningar anpassade för förtroendevalda

Stöd inom- och utanför yrkeslivet

Unionen erbjuder ett väldigt bra utformat yrkesmässigt stöd. Bland annat ges du möjlighet att få ditt CV och personliga brev granskat av representanter från förbundet. CVn granskas oavsett om de är skrivna på engelska eller svenska.

 Video CVn kan även helt kostnadsfritt skapas med hjälp av en tjänst som förbundet medger via sin webbsida. Förbundet erbjuder även en digital tjänst som hjälper dess medlemmar lyckas bättre på nästa arbetsintervju. 

Unionen granskar även Linkedinkonton tillsammans med en extern aktör. Linkedin beskrivs som ett allt viktigare verktyg för att synas både som arbetssökande och yrkesverksam. Journalister erbjuds även presskort som i sin tur fungerar som en yrkeslegitimation. Förbundet erbjuder även personlig karriärrådgivning till samtliga medlemmar via telefon.

Det juridiska stödet som medges av förbundet är även det mycket gott. Juridiska stödinsatser som ingår i medlemskapet innefattar bland annat rådgivning, förhandlingshjälp och rättshjälp. 

Det juridiska skyddet förbundet medger inkluderar hjälp vid bland annat tvister med arbetsgivare, myndigheter samt försäkringsbolag. Unionen erbjuder även en kompetent lönesöktjänst som finns att tillgå på förbundets webbsida.

Förmåner som ingår
 • Oberoende pensionsrådgivning
 • Karriärtjänster
 • Juridiskt skydd i arbetslivet
 • Juridiskt skydd gentemot myndigheter och försäkringsbolag
 • Personlig rådgivning
 • Kompetensutveckling och utbildningar
 • Lönesöktjänst
 • Utfärdande av presskort (till journalister)
 • CV-granskning samt granskning av personliga brev
 • Granskning av Linkedin-konton
 • Intervjuträning
 • Avtalsgranskning
 • Möjlighet att skapa video-CV
Läs mer om förmånerna

Tillgänglighet och bredd

Förbundets medlemsservice kan nås via telefon tisdagar, torsdagar och fredagar mellan 08.00 och 17.00. Vid måndagar och onsdagar förlänger medlemsservicen öppettiden till klockan 20.00. 

Medlemsservicen kan kontaktas om du bland annat skulle ha frågor som rör ditt medlemskap eller om du skulle vilja ha personlig rådgivning. Förbundets medlemsservice kan även kontaktas via e-mail om du så önskar. 

Den lokala tillgängligheten bör även den beräknas som god då väldigt många lokala förbund och klubbar finns att tillgå. Unionen inkluderar och erbjuder skräddarsydda tjänster åt yrkesverksamma, egenföretagare, arbetssökande, pensionärer och studenter. 

Förbundet bör därmed räknas som väldigt brett och inkluderande.

Yrkesgrupper som inkluderas
 • Yrkesverksamma inkluderas
 • Chefer inkluderas
 • Egenföretagare inkluderas
 • Pensionärer inkluderas (rabatterat medlemskap)
 • Studenter inkluderas (rabatterat medlemskap)
Nåbarhet
 • Medlemsservice med goda öppettider
 • Exceptionellt hög lokal och central närvaro
 • Skräddarsydda tjänster och erbjudanden åt alla medlemskategorier

Slutgiltigt omdöme och motivering

Förbundet erbjuder medlemskap i en väldigt välskött och förmånligt prissatt a-kasseförbund. Den inkomstförsäkring som erbjuds kan enkelt beskrivas som branschens mest prisvärda. Unionens erbjudande beträffande inkomstförsäkringar är även väldigt flexibelt då tre valmöjligheter finns att tillgå.
Förbundet erbjuder även högst inkomsttak i branschen då löner upp till 150 000 kan försäkras. De försäkringserbjudanden som finns att tillgå är även de förmånliga. Unionen utmärker sig även särskilt gällande de medlemsförmåner och det yrkesmässiga skydd som erbjuds dess medlemmar.
Vi gillar särskilt det synnerligen starka yrkesmässiga stödet som medges samtliga medlemstyper. Den lokala och centrala tillgängligheten är även de mycket goda tack vare en medlemsservice med långa öppettider samt ett stort utbud bestående av många lokala föreningar och klubbar.
Förbundet är även mycket brett då de inkluderar samtliga medlemstyper och dessutom skräddarsyr speciellt utformade erbjudande till alla typer av medlemmar. En av Unionens främsta styrkor är dess höga medlemsantal som gör att de har finansiella muskler som kan komma väl till hands vid bland annat förhandlingar med externa parter.
Ett högt medlemsantal medger även att de avtal som sluts med samarbetspartners (försäkringsbolag, banker och utbildningsföretag etc.) blir än mer fördelaktiga. Unionen är det förbund som erbjuder absolut bäst tjänster för den medlemsavgift du betalar.
Om du arbetar inom ett yrke som inkluderas av Unionens tjänsteerbjudande bör du absolut överväga att bli medlem i detta förbund.
Med detta sagt önskar vi ge ett väldigt högt omdöme motsvarande 4,8. Erbjudandet är vid det närmaste helt perfekt.
Det enda som vi vid skrivande stund tycker kan förbättras något är att en förlängning av antalet utbetalningsdagar bör införas som tillval beträffande inkomstförsäkringen (som omfattar 300 dagar istället för dagens 200). Inkomstförsäkringen bör i vilket fall betraktas som en av branschens mest förmånliga.

Vill du veta någonting mer?
Ta dig till fackförbundets webbsida

Vanliga frågor

Erbjuder Unionen några förmåner?
Ja, Unionen erbjuder ett flertal förmåner som bland annat inkluderar rabatt på hotellövernattningar, kryssningar och semesterboenden. Du får även möjlighet att ta medlemslån med någon av de banker som Unionen samarbetar med. Ett sådant lån har ofta en särskilt låg ränta.
Erbjuder Unionen någon inkomstförsäkring?
Ja, Unionen erbjuder en inkomstförsäkring som idag täcker inkomster upp till 150 000 kr/mån. Hur mycket inkomstförsäkringen kostar beror på hur hög lön du har, alltså hur hög lön du har behov av att försäkra. Deras inkomstförsäkring kallas för Unionens Inkomstförsäkring.
Erbjuder Unionen någon rådgivning?
Ja, Unionen erbjuder rådgivning genom bland annat sin webbsida där du får information om allt ifrån lönestatistik till den uppsägningstid som det kollektivavtal du har. Förbundet erbjuder även kostnadsfri CV-granskning samt kostnadsfri granskning av ditt Linkedin-konto.

There are no reviews yet. Be the first one to write one.

Skriv en recension

Om författaren

Markus Fransson
Det är jag, Markus Fransson, som ansvarar för innehållet på denna webbsida. Jag har varit involverad inom fackrörelsen under min tid som industrianställd, och numera är jag egenföretagare. Men fortfarande intresserad av fackliga frågor.
SENAST UPPDATERAD: 2022-03-15