Vad bör jag tänka på när jag byter fackförbund?

Att byta fackförbund → Varför ska du göra det och hur gör du det? Dessa frågor och fler svarar vi på nu!

Nedan listar vi sex steg som vi anser gör ditt byte av fackförbund enklare. Om du önskar lägga till eller revidera någon av punkterna, diskutera gärna nedan.

1. Om möjligt, använd dig av e-post eller e-postformulär när du begär utträde från ett fackförbund. Om du avsäger ditt medlemskap muntligt via till exempel telefon är det ord mot ord som gäller. Tack vare epostkommunikation kan du alltid bevisa att du begärt utträde. En muntlig överenskommelse är dock lagligt bindande i teorin men sällan i praktiken. Vi utgår från att alla förbund som listas på denna sida är ärliga men misstag kan ibland ske vid verbal kommunikation.

2. Byten genomförs nästan helt uteslutande vid månadsskiften, likt många andra typer av avtal. Se därför till att inte vänta för länge med att säga upp ditt nuvarande medlemskap för att slippa betala dubbla avgifter.

3. Många fackförbund erbjuder mertjänster tillsammans med medlemskapet. Exempel på dessa kan vara medlemslån, bolån, elavtal, förmånskort och rabatter på resor med mera. Kontrollera alltid med det förbund du begär utträde från vad som gäller beträffande dessa mertjänster. I vissa fall kan medlemsförmåner föras över till ditt nya förbund – andra gånger kan det visa sig betydligt svårare.

4. Var tuff – du har bestämt dig för att genomföra ett byte av en anledning. Låt dig inte pressas av kollegor eller fackliga representanter att stanna kvar i ett förbund där du inte trivs eller du inte tycker ställer upp för dig och din rätt till ett värdigt yrkesliv.

5. Du kan vid flertalet fall vara tvungen att skifta A-kassa när du byter fackförbund. Detta är inget det förbund du byter från måste meddela dig om och det är därför viktigt att du själv håller dig informerad om detta faktum. Ha som vana att säga upp din A-kassa i samband med att du avslutar ditt fackliga medlemskap om tjänsten inte är överförbar till ditt nya förbund. Om du är osäker på vad som gäller vid ditt fall – kontakta det förbund du ämnar byta till.

6. Sitt lugnt i båten – ditt byte av fackförbund är nästan alltid gratis. Detta då väldigt många fackförbund erbjuder tre månaders gratis medlemskap. Du kan vid dessa fall lugnt säga upp ditt gamla medlemskap, betala medlemsavgiften under de tre uppsägningsmånaderna samtidigt som dina första medlemsmånader i ditt nya fackförbund är kostnadsfria.

Hur byter jag fackförbund?

Om du, likt många andra, funderar på att byta fackförbund kan det ibland vara svårt att veta hur ett fackbyte går till i praktiken. Det är dock inte särskilt komplicerat att byta förbund, det finns dock en del saker du behöver tänka på. För att göra processen enkel numreras de steg du vanligtvis går igenom för att byta fack nedan.

1. Jämför de fackförbund som finns att tillgå på denna sida och gör sedan ett informerat beslut gällande det fackförbund du väljer att byta till. Om du har tur finns det många fackförbund att tillgå för just ditt yrke och vid dessa fall lönar det sig att jämföra de villkor och rättigheter du medges tack vare medlemskapet.

2. Du har nu tagit ett beslut gällande vilket fackförbund du valt att byta till. Det enklaste för dig som besökare är nu att klicka på den länk som medges på denna webbsida för att komma till fackförbundets webbplats. Väl där kan du enkelt fylla i ett digitalt formulär som bekräftar ditt medlemskap.

(3.) Vid många tillfällen kan du behöva kontakta ditt gamla fackförbund för att begära utträde. Detta görs enklast via att du kontaktar den fackorganisation du vill begära utträde från via antingen e-post, e-postformulär eller telefon. Du behöver aldrig svara på frågor vad gäller anledningen till att du vill byta fack om du inte vill – du har absolut ingen skyldighet att svara på några frågor förutom de som du inte önskar svara på.

4. Du har nu bytt fack och har förmodligen sparat en slant tack vare detta. Glöm dock aldrig bort att jämföra vilket fackförbund som du anser ger dig bäst villkor. På denna webbsida listas samtliga populära fackförbund och dess respektive kostnadsnivåer och allmänna villkor. Tänk på att regelbundet jämföra vilket fackförbund som du anser passar dig bäst om du inte är helt nöjd med ditt nuvarande förbund.

Vad är en inkomstförsäkring och varför bör jag teckna en sådan?

En inkomstförsäkring bör ses som en extra trygghet om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. Då a-kassan enbart skyddar månadsinkomster upp till 20 900 kronor kan en kompletterande inkomstförsäkring vara en god idé. Dock är a-kassans regler något krångliga och därför väljer vi att förklara hur ersättningen från a-kassan fungerar nedan.

Om du blir av med ditt arbete har du under de första 100 dagarna rätt till 80 procent av din lön upp till 25 025 kronor vilket motsvarar 910 kronor per dag. Med andra ord klarar du dig med lite tur någorlunda bra under de tre inledande månaderna om du skulle ha oturen att bli arbetslös.

 Dag 101 till 300 sjunker dock ersättningen och baseras då maximalt på 20 900 kronor vilket motsvarar 760 kronor per dag. En inkomstförsäkring bör ses som vilken försäkring som helst.

En bilförsäkring skyddar dig om du skulle krocka med bilen, en hemförsäkring skyddar mot oväntade händelser i hemmet. Inkomstförsäkringar glöms ofta bort och många funderar inte på hur och med vilka finansiella medel man ska klara sig med om man blir arbetslös.

 Regelbundna utgifter som exempelvis bil- och villalån försvinner tyvärr inte om jobbet skulle göra detsamma. Vid listan nedan demonstrerar vi ett räkneexempel som demonstrerar vad som händer med din inkomst om du skulle ha oturen att bli arbetslös.

Skribent
SENAST UPPDATERAD: 2022-04-08