Byggnads

Hjälper över 114 000 inom bygg- och anläggningssektorn
Representerar och samordnar alla inom byggbranschen
Kostnad för medlemskap: 54 - 593 kr/mån
Byggnads
Ett bra fackförbund för alla inom byggbranschen
Till förbundet
Omdöme och betygSammanfattningFörsäkringarVårt omdömeFAQ

Om Byggnads

Byggnads representerar anställda inom bygg- och anläggningssektorn. Vid skrivande stund är Byggnads en av LO:s största organisationer med sina över 100 000 medlemmar varav många av dessa innehar förtroendeuppdrag inom facket.
Läs mer på förbundets webbsida

Om Byggnads

Skydd i arbetet
Prisvärdhet
Tillgänglighet
Inkomstförsäkring
A-kassa
Inkomstförsäkring som ingår

Ingen inkomstförsäkring erbjuds.

Övriga förmåner

Juridiskt stöd Ja
Möjlighet till medlemslån Ja
Medlemssupport Ja, via telefon, e-post och sociala medier

Bolån
Medlemslån
Förmånskort
Rabatt på vardagsjuridiska tjänster
Hemförsäkring (tillägg)
Barnförsäkring (tillägg)
Livförsäkring (tillägg)
Inkomstförsäkring

Vilka är Byggnads?

Vill du veta någonting mer?
Ta dig till fackförbundets webbsida

Byggnads representerar anställda inom bygg- och anläggningssektorn. Vid skrivande stund är Byggnads en av LO:s största organisationer med sina över 100 000 medlemmar varav många av dessa innehar förtroendeuppdrag inom facket.

Byggnads huvudsakliga intresse är att tillvarata medlemmarnas intressen, både på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Förbundet står även upp för demokratiska värderingar både inom yrkeslivet som på fritiden. Förbundet beskriver sig ha tre huvudsakliga ansvarsområden.

 Det första av dessa är att förhandla med arbetsgivare vad gäller de kollektivavtal som gagnar samtliga medlemmar. Det andra är att försvara medlemmarnas rättigheter enligt de lagar som finns på arbetsmarknaden. Det tredje ansvarsområdet består av att bistå medlemmarna med försäkringsersättning vid de tillfällen de är berättigade till detta.

Förbundet arbetar bland annat hårt för att byggnadsarbetare ska ha en god arbetsmiljö. Detta genom att bland annat verka för att skyddsräcken, hissar och övrig skyddsutrustning finns tillgängliga vid de tillfällen de behövs. För att få mer information om detta fack - klicka på den länk som medges på denna sida.

Brandfacket erbjuder ej någon form av inkomstförsäkring. Om du har en månadslön som överstiger 20 900 kronor bör du överväga att försäkra din inkomst.

Medlemsantal: 114 000+

Kostnad för medlemskap: 54 - 593 kr/mån

A-kassa: Byggnads a-kassa

Tillhör centralorganisation: LO

Typ av medlemskap: Yrkesverksamma, studenter och pensionärer

 Byggnads. Skytteholmsvägen 2, Solna.

 byggnadsnu@byggnads.se

010-601 10 00 måndag–fredag, 7.00–17.00.

 Facebook

 http://www.byggnads.se/ 

A-kassa

Byggnads har en egen a-kassa som logiskt benämns “Byggnads a-kassa”. Vid skrivande stund kostar ett medlemskap i a-kassan 137 kronor per månad vilket kan beskrivas som en överkomlig avgift.

Vi som recenserar gillar att fackliga organisationer har ett billigt a-kasseerbjudande integrerat i sitt totala tjänsteutbud. Vi delar därför ut full poäng i denna kategori.

Villkor för a-kassa
  • Medlemsavgift: 137 kronor
Läs mer om  a-kassan

Inkomstförsäkring

För närvarande erbjuder ej Byggnads någon form av inkomstförsäkring. Betyget i denna kategori blir därför noll. De medlemmar som önskar skydda inkomster som överstiger a-kassans ersättningsnivå bör överväga att teckna inkomstförsäkring via externa aktörer.

Medlemsförsäkringar

Byggnads erbjuder bra försäkringserbjudanden till samtliga medlemmar. Vid skrivande stund ingår en olycksfallsförsäkring (fritid) utan extra kostnad.

Tack vare medlemskapet kan du även teckna bland annat barnförsäkring, olycksfallsförsäkring, hemförsäkring, sjukförsäkring och livförsäkring. Det finns fackliga aktörer som erbjuder bättre erbjudanden vad gäller försäkringar men Byggnads presterar ändå klart godkänt inom denna kategori.

Exempel på medlemsförsäkringar
  • Hemförsäkring (tillägg)
  • Barnförsäkring (tillägg)
  • Gravidförsäkring (tillägg)
  • Livförsäkring (tillägg)
  • Olycksfallsförsäkring (ingår)
  • Sjukförsäkring (tillägg)

Medlemsförmåner Byggnads

Som medlem i detta fackförbund kan du ta del av ett stort antal medlemsförmåner. Du får bland annat en gratis prenumeration på facktidningen “Byggnadsarbetaren” som utkommer cirka 15 gånger årligen.

Du erbjuds även teckna förmånliga medlems-, bil- och bolån hos förbundets samarbetspartners, Nordea och Swedbank. Du kan även ta del av rabatterade juridiska tjänster tack vare samarbetspartnern Familjens Jurist.

 Som extra plus i kanten erbjuds även rabatterade boenden i bland annat Italien och i de svenska fjällen. Som medlem i Byggnads ingår även ett medlemskort som innehåller erbjudanden såsom rabatterade resor, billig hemelektronik samt teaterbesök till fördelaktiga priser med mera.

 Vi anser att Byggnads har ett väldigt bra erbjudande inom denna kategori och väljer därför att ge ett högt betyg.

Exempel på medlemsförmåner
  • Bolån
  • Medlemslån
  • Förmånskort
  • Rabatt på vardagsjuridiska tjänster
  • Medlemstidningen "Byggnadsarbetaren"
  • Rabatterade resor
  • Förmånliga boendeerbjudanden

Stöd inom- och utanför yrkeslivet

Att kunna ge råd och stöd inom yrkeslivet är något samtliga fackförbund förväntas göra. Byggnads kan beskrivas prestera väl även i denna kategori. Personlig rådgivning erbjuds som kan röra allt inom ditt yrkesliv såsom; löneförhandling, uppsägningar och varsel, arbetsmiljö och risk för arbetsskador.

Om medlemmen och exempelvis arbetsgivaren inte kommer överens erbjuds även juridisk hjälp. En stor arsenal av utbildningar erbjuds även såsom bland annat ledarskapsutbildningar och förtroendemannautbildning.

 En tjänst som saknas i utbudet är tyvärr pensionsrådgivningen, även om detta kan skötas privat är ofta fackförbunden duktigare på att förhålla sig neutrala.

Förmåner som ingår
  • Personlig rådgivning
  • Kompetensutveckling och utbildningar
  • Juridiskt, yrkesmässigt stöd
  • Stöd vid konflikter
Läs mer om förmånerna

Tillgänglighet och bredd

Tack vare att fackförbundet är stort och dessutom har LO som centralförbund är förbundet väldigt nåbara. Förbundet har ett eget medlemscenter som kan nås alla helgfria vardagar mellan 7.00 och 17.00.

Då många frågor kräver en dialog är det oftast enklast att kontakta förbundet via telefon. Du kan även välja att kontakta byggnads via ett mailformulär om du så önskar. Som pensionär kan du välja att fortsätta stödja förbundet till ett rabatterat pris.

Även studentmedlemskap rabatteras kraftigt. Sammanfattningsvis presterar förbundet, likt de flesta övriga större förbund, ypperligt inom denna kategori.

Yrkesgrupper som inkluderas
  • Yrkesverksamma inkluderas
  • Pensionärer inkluderas
  • Studenter inkluderas
  • Snabba svar ges och öppettiderna är generösa
  • God lokal och central närvaro

Slutgiltigt omdöme och motivering

Byggnads erbjuder dess medlemmar råd och stöd till en förmånligt prissatt medlemsavgift. A-kassan sköts i egen regi – vilket vi gillar. Att en inkomstförsäkring inte erbjuds ser vi som en svaghet då ett förbund i Byggnads storlek borde erbjuda en sådan tjänst.

De försäkringar och övriga medlemsförmåner som erbjuds är väldigt omfattande och bra prissatta. Dessutom erbjuds råd och stöd via en dedikerad tjänst med goda öppettider – vilket bör ses som väldigt starkt.

Sammanfattningsvis erbjuder Byggnads ett väldigt bra tjänsteerbjudande till dess medlemmar varav förbundet får betyget tre komma fem av maximalt fem.

Vill du veta någonting mer?
Ta dig till fackförbundets webbsida

Vanliga frågor

Erbjuder Byggnads någon a-kassa?
Ja, Byggnads erbjuder ett a-kassemedlemskap via deras eget a-kasseförbund som heter Byggnads a-kassa.
Erbjuder Byggnads någon inkomstförsäkring?
Nej, Byggnads erbjuder inte någon inkomstförsäkring. Får att kunna få det måste du vända dig till ett privat försäkringsbolag.
Erbjuder Byggnads rådgivning?
Ja, Byggnads erbjuder bland annat allmän rådgivning men även juridisk rådgivning utan att du behöver betala extra för det.

There are no reviews yet. Be the first one to write one.

Skriv en recension

Om författaren

Markus Fransson
Det är jag, Markus Fransson, som ansvarar för innehållet på denna webbsida. Jag har varit involverad inom fackrörelsen under min tid som industrianställd, och numera är jag egenföretagare. Men fortfarande intresserad av fackliga frågor.
SENAST UPPDATERAD: 2022-03-03